Вплив сили та моменту сили магнуса на дальність польоту снаряда - Hrabchak, V. I.; Vasylenko, V. P.; Osipenko, S. M.; O. Shapoval, O. M. (Військово-технічний збірник, 2020)
В статті проведений аналіз виникнення сили та моменту сили Магнуса при польоті снаряда; наведені аналітичні залежності їх визначення. З використанням методу різниць проведена оцінка впливу сили та моменту сили Магнуса на характеристики стрільби артилерійських систем. Наведена математична модель польоту снаряда та представлені результати чисельного моделювання залежностей відхилення в дальності польоту снаряда ОФ-462Ж 122-мм гаубиці Д-30 від точності визначення аеродинамічних коефіцієнтів сили і моменту сили Магнуса. Показано, що найбільші відхилення в дальності польоту снаряда відбуваються при стрільбі на великих кутах кидання, при збільшенні швидкості польоту снаряда.