Перспективи застосування вібраційних транспортних пристроїв у військовій техніці - Врублевський, Ігор (Військово-технічний збірник, 2022)
Розглянуто можливості використання вібраційних пристроїв у якості транспортних механізмів деяких взірців військової техніки, зокрема у машинах інженерного озброєння. Вібраційні транспортні конвеєри, які широко використовуються у промисловості для переміщення вантажів на невеликі відстані, - це переважно пристрої з однокомпонентними прямолінійними коливаннями, в яких при великій швидкості транспортування реалізуються режими переміщення з підкидуванням, що неприпустимо при транспортуванні багатьох військових об’єктів, зокрема зброї та вибухонебезпечних вантажів. Вібраційне транспортування у безвідривних режимах (без підкидування) з великою швидкістю можливе при використанні незалежних (двокомпонентних) горизонтальних та вертикальних коливань робочого органу вібротранспортера. На основі аналізу впливу параметрів коливань на швидкість і стабільність вібраційного переміщення вантажів у безвідривних режимах зроблено висновок про доцільність використання горизонтальних коливань за гармонічним законом у білярезонансному режимі та вертикальних коливань з кусково-сталим пришвидшенням. Виведено рівняння, які описують оптимальні параметри такого закону. Запропоновано конструктивну схему вібраційного транспортера на основі тримасової коливної системи з дебалансним вібраційним приводом горизонтальних коливань та ексцентриковим віброприводом вертикальних коливань. Робочий орган вібротранспортера з’єднується з проміжним каркасом пружною системою вертикальних коливань, жорсткість якої налаштована на режим, віддалений від резонансу. Реактивний каркас з’єднується з проміжним каркасом пружною системою горизонтальних коливань, жорсткість якої забезпечує білярезонансний режим. Представлений вібраційний транспортер дозволить суттєво підвищити швидкість транспортування у безвідривних режимах, необхідних для переміщення вибухонебезпечних вантажів, а також збільшити кути підйому вантажів та зменшити вібрацію, яка передається у навколишнє середовище, що сприятиме його використанню у військовій техніці. Окреслено також ряд проблем, які потрібно розв’язати при конструюванні та впровадженні таких транспортних засобів у військовій техніці.