Визначення потреби сухопутних військ у наземних роботизованих комплексах - Купріненко, Олександр; Мочерад, Володимир; Загребельний, Сергій; Слюсаренко, Олександр (Військово-технічний збірник, 2022)
Впровадження у військову сферу новітніх технологій розширює можливості сучасних систем озброєння та обумовлює зміни характеру загроз, форм і способів ведення збройної боротьби. Обмеженість ресурсів для симетричного протистояння збройній агресії Росії проти України, з одного боку, та реальні можливості використання новітніх технологій при формуванні асиметричного потенціалу протидії, з іншого, обумовлюють нагальну необхідність розроблення наземних роботизованих комплексів для потреб Сухопутних військ Збройних Сил України. У статті розглянуто проблемні питання, пов’язані з проведенням воєнно-наукових досліджень з визначення потреб та доцільності в розробленні (закупівлі) новітніх зразків наземних роботизованих комплексів. Показано, що невирішеність цих питань загострює протиріччя між розробниками наземних роботизованих комплексів та замовником (Сухопутними військами). З метою удосконалення механізму визначення потреби з наземних роботизованих комплексів запропоновано підхід, сутність якого полягає у дотриманні принципу єдності трьох категорій: необхідності, можливості та доцільності створення новітніх зразків наземних роботизованих комплексів. Реалізація зазначеного підходу дозволить формувати оперативно-тактичні вимоги до наземних роботизованих комплексів «не відірваних» від реальних потреб, науково-технічних та виробничо-економічних можливостей.