Визначення оптимального значення умовного дирекційного кута напрямку ділянки для вивірення візирного пристрою - Сергієнко , Роман; Перій , Павло (Військово-технічний збірник, 2024)
Автономна навігаційна апаратура, незалежна від прийому супутникових навігаційних сигналів, є необхідною альтернативою для супутникових та псевдо-супутникових засобів навігації. У цій роботі досліджено похибки визначення вихідного дирекційного кута поздовжньої осі машини при проведенні вивірень візирного пристрою та оцінено їх вплив на точність підготовки даних для стрільби наземної артилерії. Візирний пристрій є необхідним функціональним пристроєм для визначення дирекційного кута поздовжньої осі машини та передачі орієнтування за допомогою курсової системи навігаційної апаратури. Результатом вивірення візирного пристрою є визначення кута непаралельності оптичної осі цього візирного пристрою до поздовжньої осі машини, яке проводять на ділянці для вивірень. У роботі доведено, що вибір умовного дирекційного кута напрямку ділянки для вивірень 60-00 є оптимальним з огляду на мінімізацію впливу похибок читання відліків з лічильників координатора, які у свою чергу використовуються при вивіренні візирного пристрою. Також обґрунтовано необхідність врахування значення дирекційного кута поздовжньої осі машини для типів автономної навігаційної апаратури, які використовують акселерометри для визначення положення машини і наступного обчислення дирекційного кута поздовжньої осі машини.