Алгоритм порівняльної спектральної оцінки вібраційно-коливних навантажень зразків колісної військової автомобільної техніки за умов руху бездоріжжям - Грубель , Михайло; Кузнєцов , Олексій; Манзяк , Михайло; Шуманський , Ярослав; Крайник , Тарас (Військово-технічний збірник, 2025)
Потреба в забезпеченні Сил оборони зразками колісної військової автомобільної техніки (ВАТ) високої мобільності за умов ведення російсько-Української війни (рУВ) є нагальним та життєво необхідним для нашої держави завданням. Вказана потреба передбачає також вдосконалення цілої низки експлуатаційних характеристик, які є визначальними для зразка колісної ВАТ. У даній статті проаналізовано плавність ходу автомобіля та його ергономічні властивості. Зокрема акцентовано увагу на тому, що зразок колісної ВАТ повинен забезпечити комфортний рух у заданому інтервалі швидкостей без надмірного впливу вібронавантажень. Проведено аналіз літературних джерел щодо наукових досліджень, які обґрунтовують встановлення граничних віброколивних навантажень. Проведений аналіз вказав на необхідність розроблення науково-методичних підходів, які б дозволяли проводити оцінку впливу віброколивних навантажень на організм людини ще на етапі проєктування зразка колісної ВАТ при русі бездоріжжям. З використанням широковідомого засобу математичного моделювання “Mathlab” розроблено алгоритм спектральної оцінки віброколивних навантажень зразків колісної ВАТ за умов руху бездоріжжям. Він дозволяє проводити оцінку досконалості їх систем підресорювання (СП) як на стадії проєктування, так і під час відновлення або модернізації. На базі розробленого алгоритму проведено порівняльну оцінку якості підвісок двох зразків колісної ВАТ? які дозволили встановити, що СП зразка колісної ВАТ LTV02 “Мамай” дозволяє водію та екіпажу рухатись бездоріжжям, при цьому не відчувати великого дискомфорту протягом 4 годин, а для зразка колісної ВАТ УАЗ-3151 цей показник складає лише 1 годину.