Обґрунтування технічних рішень щодо підвищення захищеності бойових машин у системі заходів забезпечення їх живучості при веденні бойових дій - Баган , Володимир; Хаустов, Дмитро; Настишин, Юрій; Костюк , Володимир (Військово-технічний збірник, 2025)
Захищеність основних зразків бойових машин (основні бойові танки, бойові машини піхоти, бронетранспортери, бронеавтомобілі) (далі – БМ) Збройних Сил України повинна характеризуватися високою спроможністю протидіяти сучасним засобам вогневого ураження (ПТКР, РПГ, керованим артилерійським боєприпасам та авіаційним бомбам, а також різного типу ударним БпЛА та FPV-дронам) і при цьому зберігати живучість, бойові та експлуатаційні властивості зразка, а також життя і здоров’я екіпажу та особовому складу десанту. Досвід бойового застосування основних зразків БМ під час російсько-Української війни свідчить, що досягнення високого рівня захищеності є одним із основних завдань, яке обумовлює постійний пошук нових та ефективних шляхів щодо підвищення їхньої захищеності у процесі проєктування та створення нових і модернізації існуючих зразків БМ. У ході проведеного дослідження авторами розглянуто основні напрями підвищення захищеності та живучості основних зразків БМ, а також з врахуванням проблемних питань та характерних недоліків, які виникають під час розроблення перспективних зразків БМ, запропоновано обґрунтовані технічні рішення, що можуть якісно покращити системи (комплекси) захисту зразків БМ ЗС України. У роботі авторами запропоновано удосконалити зенітно-кулеметну установку (далі ЗКУ) шляхом оптимізації структурної схеми з метою підвищення її бойової ефективності і точності стрільби по повітряних цілях типу ударні БпЛА та FPV-дрони, оскільки підвищення захищеності і живучості забезпечується не тільки пасивними засобами протидії, але й протидією за рахунок ефективних систем і засобів вогневого ураження. Реалізація зазначеного напряму щодо удосконалення ЗКУ дозволить у короткі терміни підвищити захищеність та живучість зразка БМ від ураження повітряними цілями, зберегти життя та здоров’я екіпажу машини та особового складу десанту і вчасно виконати поставлені бойові завдання.