Принципи прогнозної оцінки взаємодії екосистема-комплект екіпірування військовослужбовця - Болкот , Петро; Ванкевич , Петро; Дробенко , Богдан; Платонов , Микола; Харчишин , Богдан (Військово-технічний збірник, 2025)
Забезпечення сучасним оснащенням військових формувань передбачає розроблення уніфікованої методики, що комплексно відображає суть і закономірності формування матеріалів і пакетів, експлуатованих в екстремальних умовах, за рахунок цілеспрямованого використання структури і властивостей компонентів, що входять в систему. Особливої актуальності набуває формування моделі проєктування матеріалу композитної структури, що відповідає заданим конструктивно–технологічним і споживчим властивостям; вироблення структурної (фасетної) класифікації компонентів матеріалів з теоретичними і практичними методами спрямованої дії, що забезпечують досягнення необхідних споживчих властивостей; реалізація методу застосування типових евристичних прийомів при проєктуванні використаних матеріалів і пакетів одягу із заданими споживчими характеристиками; формування логічної структури взаємозв’язків параметрів компонентів матеріалів, що забезпечують споживчі властивості тканин і їх характеристики, на основі якої відбувається створення вихідного матеріалу чи (або) пакета одягу (уніформи) згідно з визначеними вимогами. З цією метою окреслено низку факторів, що впливають на ефективність ведення бойових дій військовослужбовцями, оснащеними відповідним екіпіруванням, і проведено аналіз фізіологічних показників при виконанні різного роду функціональних навантажень для оцінки реакцій і визначення фізичного стану та здоров’я військовослужбовця за певних умов довкілля та за певних нервово-м’язових навантажень, що є важливим в процесі формування бойового екіпірування. Дано визначення показників якості текстильних матеріалів з урахуванням типових методик перевірки та одиниць вимірювання, базових значень показників якості. Ключовими обставинами слід вважати те, що основою для вибору умов для порівняння систем одягу є два моменти: рівень безпеки суб’єкта; якість та об’єктивність отриманих результатів.