Оцінка ризику експлуатації навігаційно-обчислювальної системи безпілотного літального апарата - Volochiy, B. Y.; Ozirkovskyi, L. D.; Pashchuk, Y. M.; Mashchak, A. V.; Onyshchenko, V. A. (Військово-технічний збірник, 2015)
У статті представлено розв’язання задачі зменшення рівня ризику експлуатації навігаційно-обчислювальної системи безпілотного літального апарата (БпЛА) за рахунок обґрунтованого підвищення надійності її критичних складових.Розв’язання поставленої задачі полягало в розробці методики визначення кількісного показника ризику експлуатації навігаційно-обчислювальної системи (НОС), а саме ймовірностей виникнення аварійних ситуацій, без побудови дерева відмов. Методика дозволяє розв’язувати задачі зменшення рівня ризику експлуатації навігаційно-обчислювальної підсистеми БпЛА ще на етапі системотехнічного проектування. Запропонована методика включає в себе нові математичні моделі підсистем НОС з деталізованим представленням стану критичної відмови.