Резонансні коливання підресореної частини військових гусеничних машин за нелінійної характеристики підвіски - Sokil, B. I.; Chahan, Y. A.; Skrypnyk, S. V. (Військово-технічний збірник, 2015)
Запропоновано методику дослідження нелінійних резонансних коливань підресореної частини військових гусеничних машин. В основі досліджень покладено ідею методів збурень та метод Ван-дер-Поля. Отримано залежності, які описують динаміку вертикальних коливань підресореної частини при переході через резонанс. Встановлено, що резонансне значення амплітуди визначається величиною швидкості руху транспортного засобу та характеристиками нелінійної підвіски. Отримано умову безрезонансного переміщення транспортного засобу вздовж впорядкованої системи нерівностей.