Обґрунтування вибору розрахункових схем руху балістичного тіла - Tcybulya, S. A. (Військово-технічний збірник, 2015)
Викладено аспекти побудови математично обґрунтованої теорії, яка враховує залежність аеродинамічних сил, що діють на рухомий в повітряному просторі об’єкт, від його швидкості та орієнтації з метою вирізнення цих сил та їх врахування в рівняннях руху центра інерції. Отримано співвідношення, що визначають систему сил, шляхом розкладу вихідних залежностей в ряд Маклорена за виділеним малим параметром. При цьому відзначено, що в аналізі результатів вимірювань окремих складових системи аеродинамічних сил, складають математичні методи асимптотичних розкладів. Також розглянуті питання, пов’язані з описом руху об’єкту, ключовим з яких є вибір системи координат. На прикладі модельної задачі окреслено коло питань, які мають місце у задачі модифікації законів руху шляхом введення певних фіктивних сил, пов’язаних з рухом відносно Землі вибраної системи координат. Виконано оцінку впливу відцентрової сили і сили Коріоліса на відхилення точки падіння рухомого тіла.