Математична модель руху центру мас снаряда з гіроскопічною стабілізацією - Hrabchak, V. I.; Bondarenko, S. V.; Stetsiv, S. V. (Військово-технічний збірник, 2014)
В статті досліджується характер основних сил, діючих на снаряд під час руху в повітрі, в залежності від потрібної точності визначення елементів траєкторії, необхідності урахування впливу тих чи інших факторів, а також від системи координат, в якій розраховується траєкторія. Проводиться розробка та узагальнення рівнянь математичної моделі руху центру мас снаряда при дії на нього поверхових та масових сил в середовищі, що збурює.