Застосування апроксимаційних методів до ідентифікації функції лобового опору снаряда - Grabchak, V. I.; Ivanyk, E. H. (Військово-технічний збірник, 2014)
Розвинуто науковий підхід до відновлення функції лобового опору снаряда за умови отримання неповної інформації, який заснований на апроксимації їх одиничними функціями Гевісайда. Визначення невідомих коефіцієнтів функції лобового опору передбачає співставлення двох траєкторій: в безповітряному просторі (опорна траєкторія) і в атмосферних умовах (реальна траєкторія). Отримані розрахункові залежності для знаходження коефіцієнтів, які ідентифікують функцію лобового опору, виражені через компоненти заданого вектора нев’язок. На основі числових розрахунків сформовано таблиці значень елементів реальної та опорної траєкторій і коефіцієнтів функції лобового опору в дискретні моменти часу, які відповідають вузлам розбиття тривалості польоту снаряда. За отриманими числовими значеннями запропоновано емпіричний вираз функції опору повітря.