Застосування методів варіаційного числення до опису руху "ідеальної" ракети у вертикальній площині - Hrabchak, V. I.; Vankevych, P. I.; Ivanyk, Y. H. (Військово-технічний збірник, 2014)
На основі постановки варіаційної задачі Больца розглянуто рух “ідеальної” ракети у вертикальній площині, яка є модифікацією класичної задачі про брахістохрону. Отримано аналітична залежність, яка характеризує кінематичні характеристики руху “ідеальної” ракети у вертикальній площині; виявлено особливості шляху найменшого часу.