Сценарний підхід до розробки інформаційних моделей забезпечення діяльності оператора автоматизованих систем управління - Pavlenko, M. A.; Tymochko, A. I.; Yakovlev, M. Y.; Husak, M. Y. (Військово-технічний збірник, 2014)
У статті розглядаються питання проектування і розробки системи інформаційних моделей для інформаційного забезпечення діяльності оператора автоматизованих систем управління повітряним рухом. Проведено узагальнений аналіз діяльності оператора, наведена оцінка витрат часу на виконання різних дій, пов'язаних з аналізом інформаційних моделей і виділений набір стандартних дій у різних умовах формування повітряної обстановки. Виділення стандартних дій оператора дозволяє сформувати алгоритми або сценарії його дій, що в свою чергу служить основою для розробки інформаційних моделей, що забезпечують інформаційну підтримку аналізу обстановки і ухвалення рішень. Реалізація даного підходу до формування інформаційних моделей можлива при використанні інтелектуальних інформаційних технологій. Їх використання дозволяє вирішити задачу розпізнавання складної обстановки, і на підставі цього рішення реалізувати процедуру синтезу і управління інформаційними моделями на пунктах управління повітряним рухом. Використання при формуванні інформаційної моделі сценарію діяльності оператора з урахуванням сформованої ситуації може підвищити якість розробки системи інформаційного забезпечення та забезпечити підвищення оперативності діяльності оператора при управлінні повітряним рухом.