Застосування інфрачервоних засобів при вирішенні завдань підрозділів спеціального призначення сухопутних військ - Korobchynskyi, M. V.; Rudenko, M. М. (Військово-технічний збірник, 2009)
Сучасний етап розвитку оптико-електронної апаратури характеризується високою технологічністю при створенні приймачів випромінення, надійністю використання в складних атмосферних умовах, можливістю передачі та збереження результатів її застосування. Винятковий інтерес з точки зору проведення заходів в умовах недостатньої освітленості та обмеженості відстані спостереження (за рахунок атмосферних завад та складних погодних умов) викликають інфрачервоні технічні засоби. Застосування більшості видів зброї у нічний час істотно обмежується (знижуються видимість і дальність виявлення об’єктів спостереження, ускладнюються пересування і орієнтування, погіршується організація і управління операцією навіть в рамках одного підрозділу). В умовах обмеженої видимості в денний час і вночі суттєвою перевагою володіють підрозділи, оснащені сучасними інфрачервоними технічними засобами, які в свою чергу можна розглядати за трьома класами: тепловізори, прилади нічного бачення, фото- та відеоапаратура. У статті розглядаються особливості застосування інфрачервоних технічних засобів в рамках проведення спостереження в темряві та по тепловому випромінюванню об’єктів.