Зовнішня динаміка осколково-фугасного снаряда ОФ-462Ж - Tkachuck, P. P.; Horchynskyi, I. V.; Velychko, L. D. (Військово-технічний збірник, 2020)
На основі запропонованої авторами функціональної залежності величини сили лобового опору повітря рухові снаряда від його швидкості, маси та калібру, температури і густини повітря, атмосферного тиску, швидкості звуку в повітрі досліджується їх вплив на зовнішню балістику снаряда. Функціональна залежність, попри однакову форму запису при русі снаряда з надзвуковою або дозвуковою швидкостями, має різні значення певних коефіцієнтів. Для їх визначення розв’язується обернена задача динаміки, тобто, базуючись на результатах експериментальних досліджень для даного типу снаряда, методом послідовних наближень підбираються їх значення. В подальшому, на основі вже визначеної функціональної залежності величини сили лобового опору повітря від цих параметрів, досліджується їх вплив на кінематичні параметри руху снаряда в повітрі.