Комплексування зображень з видимого та тепловізійного каналів у формі комплексної функції - Khaustov, Y. Y.; Khaustov, D. Y.; Ryzhov, Y. V.; Lychkovskyy, Е. I.; Nastishin, Y. A. (Військово-технічний збірник, 2020)
У даній роботі ми пропонуємо алгоритм комплексування парціальних зображень, отриманих з видимої та інфрачервоної камер у формі комплексної функції, що є простим у використанні та невимогливим до потужностей сучасної електронно-обчислювальної техніки. Алгоритм комплексування зображень через комплексну функцію є узагальненням алгоритму додавання зображень так само, як додавання комплексних чисел є узагальненням додавання дійсних чисел. Однією з переваг запропонованого алгоритму комплексної функції є те, що кілька зображень з двох каналів сортуються та комплексуються окремо, скажімо, за алгоритмом вагового додавання, а потім ці два комплексованих зображення з двох каналів використовуються для формування амплітудного чи фазового зображення. Комплексна форма комплексованого зображення відкриває можливість сформувати комплексоване зображення як амплітудне зображення або як фазове зображення, яке, у свою чергу, може бути в декількох формах. Ми показуємо, що через те, що локальні контрасти часткових візуальних та інфрачервоних зображень мають протилежні ознаки, локальний контраст комплексованого фазового зображення є сумою абсолютних значень локальних контрастів парціальних зображень, тоді як локальний контраст комплексованого зображення, отриманого за алгоритмом простого додавання, − це різниця між локальними контрастами відповідних парціальних зображень. Таким чином, локальний контраст комплексованого фазового зображення вищий, ніж у парціальних зображень, а також у порівнянні із зображеннями, комплексованими за допомогою алгоритмів простого або вагового додавання. Через протилежні знаки контрастів видимих та інфрачервоних зображень контраст зображення, комплексованого за алгоритмом простого додавання, може занулитись, тоді як алгоритм комплексної функції не має такого недоліку. Теоретичні висновки підкріплені комп’ютерним моделюванням в середовищі Mathematica, а також на прикладах комплексування реальних видимих та інфрачервоних зображень за допомогою запропонованого алгоритму комплексної функції та алгоритму простого додавання.