Збільшення кутів підйому вантажів у вібраційному транспортері з електромагнітним приводом - Vrublevskyi, I. Y. (Військово-технічний збірник, 2020)
Розглянуто конструкцію двомасового вібраційного транспортера з незалежними електромагнітними віброзбуджувачами поздовжніх і нормальних коливань робочого органу і пружною системою у вигляді ґратчастих пружин, призначеного для автоматизації переміщення різноманітних вантажів, зокрема масивних або крихких, на військових підприємствах та складах. Плоскі ґратчасті пружини розташовані горизонтально і кріпляться своїми кінцями до кронштейнів робочого органу і реактивного каркаса за допомогою болтового з’єднання через прокладки, що дозволяють міняти робочу довжину пружин. При цьому змінюється власна частота нормальних коливань, в той час як власна частота поздовжніх коливань не міняється, що дає можливість роботи віброзбуджувача поздовжніх коливань у білярезонансномурежимі для підтримання великої амплітуди коливань, а відповідно, і високої швидкості транспортування. Електромагнітний віброзбуджувач нормальних коливань, який працює у дорезонансному режимі (коли частота власних коливань суттєво більша за частоту коливань привода), дозволяє реалізувати оптимальні за швидкістю бігармонічні нормальні коливання робочого органу при певному значенні власної частоти, яка залежить від кута нахилу транспортної площини до горизонту. На кронштейнах робочого органу і реактивного каркаса нанесені мітки, що відповідають певним значенням параметра кута нахилу – відношенню тангенса кута нахилу до коефіцієнта тертя ковзання вантажу, напроти яких повинні встановлюватися прокладки кріплення пружин при зміні кута нахилу. Діапазон міток від 0 (при горизонтальному транспортуванні) до 0.9 (при максимальному куті, при якому можливе транспортування вгору). При зміні кута нахилу необхідно порахувати значення параметра кута нахилу та встановити кінці прокладок напроти відповідних міток. Для збереження симетрії пружної системи необхідно всі прокладки встановлювати напроти однакових міток. Представлений вібраційний транспортер дозволяє без ускладнення конструкції суттєво підвищити швидкість транспортування масивних вантажів та збільшити кути їх підйому при транспортуванні вгору.