Використання диференційних рівнянь Лотки-Вольтера для створення моделі бойового застосування військового формування в умовах вогневого взаємовпливу - Maistrenko, O.; Shcherba, A.; Yunda, V.; Karavanov, O. (Військово-технічний збірник, 2020)
Проведений аналіз збройних конфліктів останніх десятиріч дозволяє стверджувати, що кількісна перевага в силах і засобах не завжди забезпечує успішне виконання бойових завдань. Досить часто з усієї сукупності чинників на перший план виступає організація бойового застосування військових формувань та вогневого ураження противника. Результати аналізу досліджень, які проводились щодо визначення спроможностей військового формування в процесі бойового застосування та вогневого ураження противника (ВУП), показують, що зазначені спроможності базуються на статичному визначенні кількісного складу сил і засобів сторін з урахуванням їх якісних характеристик через відповідні коефіцієнти. Такий підхід не враховує динаміку зміни спроможностей військового формування в процесі бойового застосування. На думку авторів, більш перспективними є пошук функціональних взаємозв’язків у військовому формуванні та їх реакція на зміну умов. Однак, зазначені питання є недостатньо дослідженими, що не повною мірою дозволяє врахувати динаміку взаємної зміни спроможностей військового формування в умовах вогневого взаємовпливу та визначити критичний рівень означених спроможностей (точку біфуркації). У статті розглядається можливість використання диференційних рівнянь Лотки-Вольтера при створенні моделі бойового застосування військового формування в умовах вогневого взаємовпливу. Дані рівняння широко застосовуються при дослідженні динаміки росту популяції біологічних видів за умови їх конкуренції (коли обидві сторони є хижаками). До основних гіпотез при використанні вищезазначених рівнянь відносяться наступні: припаси, необхідні для росту, або є в необмеженій кількості, або їх надходження з часом жорстко регламентоване; біологічні види завдають збитків один одному, причому в одиницю часу кількість втрат завжди пропорційна вірогідності зустрічі особин цих двох видів. Застосування рівнянь Лотки-Вольтера дозволяє визначити динаміку зміни рівня спроможностей військового формування в умовах взаємного вогневого впливу сторін та відповідно визначити критичний рівень спроможностей, а в подальшому, на підставі цієї інформації, надати рекомендації щодо зміни тих чи інших констант.