Метод визначення оптимальних внесків видів (родів) військ в успішне вирішення ними бойових завдань з встановленою величиною відверненого збитку за умови мінімізації необхідних для цього затрат - Khomchak, R. (Військово-технічний збірник, 2020)
У статті наведено метод визначення оптимальних внесків видів (родів) військ в успішне вирішення ними бойових завдань з встановленою величиною відверненого збитку за умови мінімізації необхідних для цього затрат, який є складовою методичного апарату обґрунтування та визначення внесків видів (родів) військ у потрібний рівень боєздатності Збройних Сил (ЗС) України під час їх застосування (відбиття збройної агресії). Метод ґрунтується на оптимізаційній задачі розподілу внесків j-го виду ЗС або роду військ у загальний внесок всіх наших військ у знищення всіх засобів противника для досягнення потрібного рівня боєздатності ЗС України під час їх застосування (відбиття збройної агресії) із встановленою величиною відверненого збитку. Перевагою запропонованого методу є сформульовані положення визначення внесків у різних формах – з урахуванням як бойових можливостей окремих видів (родів) військ, так і затрат на їх створення та використання. Перспективи подальших досліджень пов’язані з розробленням рекомендацій щодо визначення внесків видів (родів) військ у потрібний рівень боєздатності ЗС України під час їх застосування (відбиття збройної агресії).