Застосування методу аналізу ієрархій для оцінювання програмного забезпечення комплексів засобів автоматизації - Бударецький, Юрій; Щавінський , Юрій; Кузнецов , Валерій; Ніколаєв , Сергій (Військово-технічний збірник, 2021)
У статті проведений аналіз сучасного стану методів оцінювання програмного забезпечення комплексів засобів автоматизації управління вогнем артилерійських систем, що поступають на озброєння артилерійських підрозділів Сухопутних військ Збройних Сил України. Визначена актуальна проблема проведення перевірки та сертифікації розроблених зразків спеціального програмного забезпечення таких комплексів, яка полягає у відсутності установлених процедур оцінювання, великої долі суб’єктивної складової в існуючих методиках оцінювання програмного забезпечення, неузгодженості їх норм щодо державних і міжнародних стандартів. В концептуальній моделі оцінювання якості програмного забезпечення, що пропонується, визначені нові метрики, які будуть характеризувати спеціальне програмне забезпечення, що забезпечує функціонування комплексів засобів автоматизації управління вогнем артилерійських підрозділів при виконанні ними завдань вогневого ураження і відображає особливість застосування артилерійських систем. Для оцінювання запропонованих нових метрик визначені і обґрунтовані елементи їх оцінювання та математичний апарат для проведення розрахунків. Для визначення величини впливу показників на загальну якість програмного забезпечення запропонований новий підхід, який полягає у застосуванні методу аналізу ієрархій при визначенні пріоритету показників елементів, метрик, критеріїв і факторів на кожному рівні ієрархії. Застосування багатокритеріального аналізу методу аналізу ієрархій забезпечує уникнення суб’єктивності експертів при оцінюванні якості спеціального програмного забезпечення, дозволяє виявити вузькі місця в розроблених тактико-технічних вимогах до програмного забезпечення вказаних комплексів засобів автоматизації артилерійських систем та враховувати взаємний вплив показників на загальну якість. Визначена удосконалена методика, яка більш повно охоплює процес оцінювання програмного забезпечення, в подальшому буде основою для створення системи забезпечення якості програмних засобів комплексів засобів автоматизації та формування інструменту для їх сертифікації.