Дослідження параметрів витікання токсичних та вибухонебезпечних речовин і газів при дії високого тиску з ємностей спеціального призначення при їх зберіганні - Семерак, Михайло; Глова, Тарас; Глова, Богданна; Петрученко, Оксана (Військово-технічний збірник, 2021)
У роботі методом математичного моделювання з використанням законів термодинаміки та механіки рідин і газів одержані аналітичні залежності для дослідження параметрів витікання токсичних та вибухонебезпечних речовин і газів при дії високого тиску з ємностей при їх зберіганні. При моделюванні процесу швидкості витікання газу було використано принцип Сен-Венана. Одержано залежність тривалості витікання газу з ємностей спеціального призначення при зміні площі аварійного отвору і перепаду тиску. Отримані співвідношення дають змогу визначити швидкість та масову витрату газу в залежності від площі отвору, часу витікання та різниці тисків. Результати досліджень представлені графічно.