Дослідження наслідків порушення технології виготовлення окремих елементів гусеничної стрічки БМП-2 - Кузьменко, Руслан; Ковба, Микола; Поповченко, Олександр; Ковбасюк, Тарас; Швачко, Сергій (Військово-технічний збірник, 2021)
Для встановлення причин руйнування болта фіксації скоби пальців трака гусеничної стрічки військової техніки провели комплекс інструментальних матеріалознавчих досліджень. Виявили, що для виготовлення зруйнованого болта використали не рекомендовану конструкційну вуглецеву покращувальну сталь марки 38ХС, а конструкційну вуглецеву сталь марки 30ХМ, яку застосовують для продукування деталей паропроводів. Окрім цього в матеріалі зруйнованого болта виявили дефекти вальцювання і термічної обробки, що зумовили зменшення характеристик міцності та в’язкості. Погано підібраний матеріал болта фіксації, дефекти, набуті в процесі вальцювання та термічної обробки, не зовсім вдала конструкція болта викликали втрату конструктивної міцності та, як наслідок, – руйнування болта за механізмом зрізування.