Вплив відхилень початкової швидкості снаряда на кінематику снаряда - Ткачук, Павло; Величко, Лев; Войтович, Микола; Сорокатий, Микола (Військово-технічний збірник, 2022)
У роботі використовується математична модель визначення сили лобового опору повітря рухові снаряда, яка базується на розв’язуванні оберненої задачі динаміки. Знаючи дальності лету снаряда при певних кутах прицілювання, наведених в таблицях стрільб, визначається функціональна залежність сили лобового опору повітря рухові снаряда від його швидкості та інших чинників, також з врахуванням дії на снаряд його ваги і Коріолісової сили. Встановлено, що в залежності від кута прицілювання швидкість снаряда під час лету може поєднувати етапи руху зі швидкостями надзвуковою, підзвуковою, дозвуковою спадною або зростаючою. Досліджено вплив відхилень початкової швидкості від номінального значення для снаряда ОФ-462Ж, випущеного з 122-мм гаубиці Д-30, заряд перший. Встановлено, що величини зміщень координати точки обнуління траєкторії руху снаряда, визначених на основі запропонованої математичної моделі, є по модулю майже однаковими при відхиленні початкової швидкості на +∆V0; табличні значення зміщень точки обнуління траєкторії, переважно, є більшими по модулю від теоретичних; найбільша розбіжність між ними є при куті прицілювання 45o00’; виявлення, які з величин зміщень теоретичні чи табличні відповідають реальності, можливе при проведенні полігонних досліджень.