Методика створення уніфікованого радіолокаційного вимірювача параметрів руху артилерійських систем і боєприпасів під час стрільби - Дзюба , Артем; Бударецький , Юрій; Петлюк, Іван (Військово-технічний збірник, 2025)
Матеріальну основу ударної потужності сухопутних угрупjвань провідних країн складають високоманеврені вогневі об’єкти (пускові установки тактичних і оперативно-тактичних ракет, батареї, взводи, секції причіпних і самохідних гармат, реактивні системи залпового вогню, міномети). За оціночними даними, на ракетні війська і артилерію (РВ і А) у протистоянні з росією припадає від 70 до 80% всіх втрат, які зазнали сторони конфлікту. Ефективність вогню РВ і А досягається: своєчасним отриманням точних даних про місцеположення, розміри та характер цілі; правильним вибором засобів ураження; доцільним порядком виконання вогневого завдання та способом обстрілу цілі. Важливим показником є точність виконання вогневих завдань. Тому в практиці бойового застосування РВ і А актуальними завданнями є: - точний вимір параметрів руху, а саме пройденого шляху, швидкості і прискорення руху, а також поточної зміни кутового положення повздовжньої осі артилерійських систем (АС), засобів бойового управління та інструментальної артилерійської розвідки для розрахунку їх місцезнаходження на марші і при розгортанні артилерійських підрозділів на вогневій позиції (спостережному пункті) для скорочення часу топогеодезичної підготовки; - точне визначення початкової швидкості вильоту снаряда для балістичної підготовки стрільби. Всепогодним і цілодобовим інструментом комплексного системотехнічного вирішення цих завдань є радіолокаційні вимірювачі, що засновані на використанні допплерівського ефекту. При цьому чутливість вимірювачів суттєво залежить від частоти роботи приймально-передавальних модулів максимум якої досягається в міліметровому діапазоні частот. У статті розглядається сучасна надвисокочастотна елементна база для створення уніфікованих радіолокаційних засобів забезпечення топогеодезичної і балістичної підготовки стрільби артилерійських систем. Наведена структурна схема уніфікованого слідкуючого вимірювача на основі системи фазової автопідстройки частоти. Запропонована методика створення уніфікованого радіолокаційного вимірювача параметрів руху артилерійських систем і боєприпасів під час стрільби.