Оцінювання ефективності застосування бойових БпНС (БпНК) методом "квадрат потенціалу" - Корольова , Ольга; Казан , Павло; Хахула , Василь; Мількович , Ігор; Гмиря , Вікторія (Військово-технічний збірник, 2025)
Сьогодні спостерігається процес комплексного застосування безпілотних систем на полі бою. Ведуться інтенсивні роботи щодо розроблення нових зразків та відбувається прийняття на озброєння різних типів безпілотних наземних комплексів. Тому необхідно якісне оцінювання ефективності застосування існуючих та перспективних зразків безпілотних систем. Проаналізовано сучасні способи оцінення ефективності застосування підрозділів. В роботі для оцінення ефективності застосування бойових безпілотних систем обрано графоаналітичний метод «квадрат потенціалу» із використанням оціночних часткових показників. За комплексний показник обрано сукупний бойовий потенціал та обґрунтовано його складові: бойова потужність; бойова живучість, маневрений та управлінський потенціали. Проведено комплексну оцінку бойового потенціалу застосування бойових безпілотних систем та їх складових методом «квадрат потенціалу» для дистанційно керованої платформи «РИСЬ Pro» з бойовим модулем "Шабля М2" при виконанні поставлених завдань, що пов’язані із забезпеченням оборони. Отримані розрахунки проаналізовано та зроблено висновки щодо особливостей бойового застосування зразка.