Інженерна підтримка мобільності військ (сил) в умовах збройних конфліктів: виклики та шляхи вирішення - Фтемов, Юрій (Військово-технічний збірник, 2025)
У статті проведено аналіз сучасного характеру ведення збройної боротьби, що відзначається широкими можливостями протиборчих сторін обмежувати мобільність військ (сил) шляхом застосування комбінованих перешкод, зокрема мінно-вибухових загороджень, завалів і руйнувань об’єктів дорожньо-мостової інфраструктури. На основі досвіду бойових дій у російсько-Українській війні встановлено, що дії противника відзначаються асиметричністю та раптовістю. Як наслідок, перешкоди та загородження створюються не лише на ключових напрямках, але й у тилових районах, включаючи маршрути забезпечення, що значно ускладнює функціонування логістичних ланцюгів і потребує їх постійного переорієнтування. Для підвищення ефективності мобільності військ (сил) у таких умовах запропоновано комплекс організаційно-підготовчих заходів, серед яких: системне моделювання для прогнозування можливих напрямків дій противника з урахуванням класифікації районів за ймовірністю перешкод; планування етапів пересування підрозділів; впровадження сучасних технологій; підвищення рівня професійної підготовки особового складу; забезпечення злагодженості дій усіх складових Сил оборони.