Аналіз існуючого стану метрологічного забезпечення в силових структурах України - Рижов , Євген; Глухов , Сергій; Сакович , Лев; Семеха , Сергій (Військово-технічний збірник, 2025)
На основі аналізу статистичних даних щодо роботи регіональних метрологічних військових частин (РМВЧ) Західного та Північного регіонів за 2006-2022 роки встановлені тенденції розвитку і напрями поліпшення стану метрологічного забезпечення, в цьому і полягає наукова новизна роботи. Встановлені закономірності завантаження цих закладів, що дозволяє обґрунтовано планувати роботу необхідної для цього кількості фахівців. Вперше отримана функціональна залежність кількості відремонтованих засобів радіовимірювальних приладів від року роботи на основі аналізу реальних статистичних даних. Показано, що перехід від аналогової обробки сигналів в сучасних радіоелектронних засобах на цифрову вимагає не тільки використання новітніх цифрових засобів вимірювальної техніки, а й удосконалення керівних документів щодо їх метрологічного забезпечення. Зазначено, що підвищення надійності засобів вимірювань є одним із важливих шляхів збільшення якості їх метрологічного забезпечення. Достовірні результати вимірювання залежать від точності приладів, а також умов їх збереження за деякий період експлуатації, що визначає метрологічну надійність, яка, в свою чергу, залежить від показників безвідмовності приладу, одним з яких є середній наробіток на відмову. Необхідний рівень метрологічної надійності залежить від сфери застосування засобів вимірювань і обирається за умови забезпечення необхідної ефективності технічних пристроїв, що обслуговуються. Як правило, цей рівень для військових засобів вимірювальної техніки становить 0,85-0,9. Завдяки аналізу роботи регіональних метрологічних військових частин встановлені найменш надійні групи засобів вимірювальної техніки, що потребують створення додаткових робочих місць для їх повірки і ремонту. Запропоновано використання методів фізичного діагностування сучасних цифрових засобів вимірювальної техніки, що суттєво підвищує достовірність оцінювання їх технічного стану. У зв'язку з цим необхідно приділяти увагу підготовці висококваліфікованих фахівців метрологів у вищих навчальних закладах.