Можливість використання термобаричних боєприпасів для пророблення проходів у мінних полях - Шматов , Євгеній; Мартинюк, Іван; Ємельянов , Олександр; Погребняк , Тетяна; Каршень , Андрій; Стаднічук, Олена (Військово-технічний збірник, 2025)
Масштабне використання дистанційного мінування та застосування сучасних типів мін, обладнаних механізмами проти вилучення, суттєво впливають на хід тактичного планування та успішне проведення операцій. На лінії зіткнення основним і дієвим способом подолання мінно-вибухових загороджень залишаються заходи з пророблення проходів силами інженерно-саперних підрозділів. Ризики, пов’язані з проробленням проходів у загородженнях, є доволі великими, тому використання різних безпечних, актуальних способів і засобів для розмінування та пророблення проходів, особливо в смузі, де оборона готувалась завчасно з високою щільністю мінних полів, пошук більш ефективних вибухових речовин, що можуть бути використані для спорядження засобів пророблення проходів, залишається актуальним і доволі затребуваним. Мета дослідження – обґрунтування доцільності використання термобаричних сумішей (вибухових речовин) для пророблення проходів у мінно-вибухових загородженнях. Проаналізовано термодинамічні параметри продуктів вибухового перетворення термобаричних і фугасних боєприпасів. Визначено, що важливими термодинамічними параметрами вибуху є надлишковий тиск та питомий імпульс тиску. Термобаричні вибухові суміші у порівнянні зі звичайними конденсованими вибуховими речовинами характеризуються більшою тривалістю ударних хвиль, що виникають при детонації, надлишковим тиском і питомим імпульсом надлишкового тиску. Оцінено достатність надлишкового тиску та імпульсу, які виникають при підриві термобаричної вибухової суміші, що складається з октогену, металічного пального (магнієво-алюмінієвого порошку, амоній перхлорату та полібутадієну) для спрацювання підривників (основних датчиків цілі) натискної дії протитанкової міни ТМ-62. Отримані значення імпульсу спрацювання підривників натискної дії дозволяють зробити висновки, що досліджувана термобарична суміш масою від 2 кг і більше на ділянці радіусом до 9 м спроможна привести у дію підривники натискної дії протитанкової міни ТМ-62. Основний напрям наступних досліджень необхідно спрямувати на проведення розрахунків та натурних випробувань з визначення оптимальної висоти підриву термобаричного боєприпасу, його маси та конфігурації для збільшення ефективності дії ударної хвилі вибуху.