Використання інтелектуальних матеріалів у вузлах систем підресорювання перспективних військових гусеничних і колісних машин - Dushchenko, V. V.; Masliev, A. O. (Військово-технічний збірник, 2016)
Обґрунтовано застосування інтелектуальних матеріалів у вузлах систем підресорювання перспективних і модернізованих військових гусеничних і колісних машин з метою спрощення керування їх характеристиками. На прикладі бронетранспортера БТР-4 розглянуто застосування магнітореологічних еластомірів у шарнірах підвіски, що дозволить з мінімальними витратами на впровадження та функціонування забезпечити керування її характеристиками. За допомогою методу кінцевих елементів у середовищі "Femme" проведено розрахунок магнітного ланцюга шарніра з магнітореологічного еластоміру при керуванні його модулем зсуву у необхідних межах.