Особливості комплексування зображень з видимого та тепловізійного каналів прицільно-спостережного комплексу зразків бронетанкової техніки - Khaustov, Y. Y.; Khaustov, D. Y.; Lychkovskyi, E. I.; Ryzhov, Y. V.; Nastishyn, Y. A. (Військово-технічний збірник, 2019)
Запропоновані в літературі методи комплексування зображень розроблені для роботи в умовах офісу, а тому є непридатними для застосування на рівні екіпажів бронемашин. Комплексування зображень для прицільно-спостережних комплексів (далі – ПСК) зразків бронетанкового озброєння має свої особливості у порівнянні з традиційними підходами для цивільних потреб. В цій роботі ми показали, що для потреб ПСК концепція локального контрасту більш придатна в порівнянні з концепцією інтегрального контрасту, яка є основою для показників якості зображення, розроблених для цивільних потреб. В статті вказано, що найбільш придатними для потреб ПСК є комплексування різномодових одномоментних моноракурсних зображень на піксельному рівні. Найбільш придатними для комплексування в ПСК є зображення із видимого та інфрачервоних каналів, а також перспективним, але поки що маловивченим є комплексування цих двох каналів зображень із радіолокаційним каналом. Отримано аналітичні співвідношення, які пов’язують локальний контраст ключових точок комплексованого зображення із локальними контрастами цих точок на парціальних каналах при комплексуванні за методами простого та вагового складання. Із цих співвідношень зроблено висновок, що локальний контраст зображення, комплексованого за методами простого чи вагового складання, є завжди нижчим, ніж контраст відповідних ключових точок на одному із парціальних зображень. Показано, що комплексування зображень не завжди є результативним. Внаслідок протилежності знаків локальних контрастів видимого та інфрачервоного зображень за деяких умов контраст ключових точок на комплексованому зображенні може занулюватися, тобто ключова точка може ставати невидимою на комплексованому зображенні, хоча при цьому вона чітко спостерігається на парціальних зображеннях. Отримано аналітичні вирази, які задають умови занулення контрасту при комплексуванні зображень за алгоритмами простого та вагового складання. Висновки, які випливають із отриманих аналітичних співвідношень для локального контрасту на комплексованому зображенні, підтверджено та проілюстровано за допомогою моделювання комплексування зображень в середовищі Mathematica.