Зовнішня балістика снаряда, випущеного з гаубиці - Величко, Лев; Петрученко, Оксана; Терещук, Оксана; Нанівський, Роман (Військово-технічний збірник, 2021)
У роботі авторами представлена математична модель дослідження динаміки руху снаряда у повітрі, випущеного з гаубиці. Функціональна залежність сили лобового опору повітря від детермінованих і недетермінованих чинників описується окремо при русі снаряда з швидкостями: надзвуковою, дозвуковою з від’ємним пришвидшенням, дозвуковою з додатним пришвидшенням. Тобто, авторами встановлено, що поведінка функціональної залежності сили лобового опору повітря рухові снаряду залежить не тільки від його величини швидкості, але й від знаку пришвидшення. Для визначення коефіцієнтів функціональних залежностей розв’язуються обернені задачі динаміки з використанням результатів полігонних досліджень, які наведені в таблицях стрільб. Знаючи функціональні залежності сили лобового опору повітря до руху снаряда, можна визначати вплив температур заряду снаряда і повітря, атмосферного тиску, зміни маси снаряда та його початкової швидкості на кінематичні параметри руху. Все це дозволяє автоматизувати, використовуючи відповідне програмне забезпечення, визначення кута прицілювання в залежності від дальності стрільби та значень детермінованих і недетермінованих чинників. Здійснено порівняння кінематичних параметрів руху снаряда, визначених методом, запропонованим авторами з результатами наведеними в таблицях стрільб та вказано на незначні їх розбіжності.