Застосування безпілотних літальних апаратів для виявлення хімічної обстановки - Шматов , Євгеній; Мартинюк , Іван; Стаднічук , Олена; Ларіонов , Володимир; Ніконець , Ірина (Військово-технічний збірник, 2021)
Гібридність ведення, ефективність та швидкоплинність бойових дій залежить від багатьох факторів, зокрема можливості постійно отримувати інформацію з поля бою, часу на прийняття рішення та чіткого виконання поставлених завдань. Цього можна досягнути за рахунок підвищення оперативності ведення всіх видів розвідки, включаючи і хімічну. У статті обґрунтовано перспективи використання безпілотних літальних апаратів для виявлення хімічного зараження під час ведення хімічної розвідки підрозділами радіаційної, хімічної, біологічної розвідки. Встановлено, що імовірність виявлення хімічної обстановки залежить від ступеня навченості, фізичної витривалості, психологічної стійкості та втомленості особового складу розвідувального дозору, технічних характеристик приладів, встановлених на засобах розвідки, швидкості руху розвідувального засобу або пішого дозору у важкодоступних місцях за визначеним маршрутом. Можливості підрозділів радіаційної, хімічної, біологічної розвідки щодо оперативності виявлення хімічної обстановки значно підвищуються за рахунок ведення повітряної розвідки безпілотними літальними апаратами та обладнання засобів наземної та повітряної розвідки приладами, що ідентифікують як бойові отруйні речовини, так і небезпечні хімічні речовини. Показано, що використання БПЛА з комплексом засобів пасивної інфрачервоної спектрометрії та системою автоматизованої передачі даних у реальному масштабі часу на сьогодні є оптимальним варіантом, оскільки імовірність виявлення бойових отруйних речовин (небезпечних хімічних речовин) у визначеному районі збільшується, а час на ведення хімічної розвідки – зменшується, що, відповідно, збільшує час на реакцію підрозділів на хімічну загрозу. Для встановлення сучасних засобів хімічної розвідки, зокрема приладів пасивної Фур’є-ІЧС, БПЛА гелікоптерного типу повинні відповідати наступним вимогам: довжина – до 5 м, маса корисного спорядження – до 50 кг, крейсерська швидкість – 150 км/год. Крім того, зменшується моральне виснаження та ризик ураження особового складу. Наведено ймовірний порядок застосування безпілотних літальних апаратів гелікоптерного типу, споряджених сучасними приладами.