Вплив характеристик ґрунтів на динаміку робочого органу мінного трала - Ткачук, Павло; Ємельянов , Олександр (Військово-технічний збірник, 2021)
Аналіз досвіду застосування вибухових загороджень у зоні проведення операції Об’єднаних сил та Антитерористичної операції показав, що ні одна зі сторін не дотримується нормативів із встановлення мінно-вибухових загороджень. Зазвичай кількість мін, що має бути встановлена, перебільшує нормативну в кілька разів. А відтак, збільшується і ймовірність підриву бойової техніки на мінному полі. Для розвідки та пророблення проходів у мінних загородженнях застосовують мінний трал КМТ-7, який стоїть на озброєнні Збройних Сил України. Але в даного трала є ряд недоліків: по-перше, котковий блок витримує, як правило, два вибухи протитанкової міни серії ТМ-62 без заміни котків трала; по-друге, керування танком ускладнюється через велику масу трала (7,5 тонн). Для знешкодження мін з різними типами підривників запропоновано змінену конструкцію робочого органу трала. Сам тральний блок складається з дев’яти U-подібних важелів, на яких по обидва боки розташовані по одному диску у формі зрізаної сфери. Усі важелі зібрані на одному валу. Вал закріплений у стандартній рамі колійно-мінного трала КМТ-7. По краях колійних блоків розташовані два опорні котки, виготовлені у вигляді литих коліс зі сталі. При вибухах під одним з дисків інший кінець U-подібного важеля за рахунок заглиблення у ґрунт гасить енергію вибуху та зменшує динамічне навантаження на конструкцію трала в цілому. Така конструкція підвищує не тільки його живучість, але й за необхідності дозволяє проводити швидку заміну головного його елементу – робочого диска, що дає можливість ефективно експлуатувати трал навіть у випадках, коли один із робочих дисків вийшов із ладу. Перевагою даної конструкції є можливість підривати міни з підривниками, які спрацьовують від подвійного натискання. В статті розглянуто вплив основних фізико-механічних характеристик ґрунтів на динаміку модернізованого робочого органу мінного трала під час руху вздовж мінного поля (до і після вибуху міни), що є предметом досліджень роботи, звідки і випливає їх актуальність.