Методика контролю теплового стану вузлів і агрегатів військової техніки стаціонарно вмонтованими діагностичними пристроями - Vankevych, P. І.; Ivanyk, E. H.; Sikora, O. V. (Військово-технічний збірник, 2017)
У рамках вирішення актуальних завдань з дослідження і розробки систем передачі інформації при вимірюваннях температурного стану рухомих об’єктів розроблено методику контактної термометрії даного типу технічних систем, яка полягає в нерухомому встановленні термоперетворювача на об’єкті, а передача інформації від рухомого об’єкта до нерухомої вимірювальної апаратури відбувається за допомогою провідного зв’язку. Побудовано розрахункову схему вивчення теплових явищ, що мають місце в процесі механічного сухого тертя-ковзання елементів контактних термоперетворювачів (зокрема, струмознімальних пристроїв та засобів технічних систем), яка ґрунтується на постановці нестаціонарної задачі теплопровідності, що моделює роботу типової пари тертя фрикційної трибосистеми у вигляді диска, який контактує зі штифтом (стержень прямокутного або круглого перерізу).