Фізико-механічні дослідження переваг белітового портландцементу для бетонів, необхідних для сучасних наземних і підземних військових споруд - Nikonets, I. І.; Ivasjuk, M. O.; Martyniuk, I. M.; Stadnichuk, O. M. (Військово-технічний збірник, 2017)
Досліджено фізико-механічні властивості чотирьох видів цементу і основних клінкерних мінералів С3S і С2S: алітового № 1 (С3S – 60,82%, С2S – 14,73%); нормального № 2 (С3S – 40,06%, С2S – 32,58%); белітового № 3 (С3S – 24,59%, С2S – 48,25%) та белітового № 4 (С3S – 9,2%, С2S – 63,18%). Встановлено, що міцність цементу у перші терміни твердіння визначається вмістом С3S, який є клінкерним мінералом, що швидко твердіє. Виявлено, що вплив мінералогічного складу портландцементу на його міцність є визначальним до шестимісячного терміну твердіння. Після шести місяців і до року межа міцності майже не змінюється, а впродовж 10 років цементи, що мають високий вміст С2S, продовжують набирати міцність, тоді як цементи з більшим вмістом С3S її втрачають.