Вогнезахисне покриття для металевих конструкцій - Nikonets, I. I.; Ivasjuk, M. O.; Martyniuk, I. M.; Stadnichuk, O. M. (Військово-технічний збірник, 2016)
Пропонується вогнезахисне спучене покриття для металевих конструкцій. Покриття складається з декількох компонентів доступної вартості. Основні з них: смола карбамідна, меланін, ортофосфорна кислота, гліцерин, діамоній фосфат (антипірен). Проста технологія виконання покриття, яка не потребує спеціального обладнання. Воно наноситься на захисну поверхню пензликом або пневморозпилювачем. Лабораторні та натурні випробування проводилися на сталевих та алюмінієвих конструкціях. Проведені дослідження свідчать про ефективність покриття ВК-2.