Аналіз застосування методу прогнозування надійності радіоелектронних засобів за рівнем тестового шуму - Korotchenko, L. A.; Radzivilov, G. D.; Hulii, V. S.; Yakovenko, S. M. (Військово-технічний збірник, 2019)
У статті розглядаються класичні методи діагностування радіоелектронних засобів, які в поєднанні з новими дають можливість із заданою ймовірністю визначити технічний стан типових елементів зміни радіоелектронних засобів. Одним з таких методів є метод прогнозування надійності радіоелектронних засобів військового призначення за рівнем тестового шуму, який полягає в використанні двох каналів для вимірювання рівня шумів: вимірювальний канал і опорний канал з використанням алгоритму відносного прогнозування надійності. Прогнозування надійності здійснюється у три етапи, що дозволяє значно зменшити рівень систематичної похибки, виключити вплив температурних характеристик і електромагнітних завад, що, в свою чергу, дасть змогу підвищити достовірність прогнозування надійності радіоелектронної апаратури, зменшити кількість раптових відмов блоків радіоелектронної техніки, що є особливо актуальним для частин та підрозділів, які виконують завдання в зоні проведення операції Об’єднаних сил, оскільки непередбачуваний вихід їх з ладу може призвести до катастрофічних та навіть невиправних наслідків. Впровадження нових методів прогнозування надійності радіоелементів приведе до підвищення коефіцієнта готовності як комплексного показника надійності радіоелектронної техніки, а також дозволить заощадити значну частину коштів, які витрачаються на резервування техніки. Напрямки подальших досліджень доцільно направити на вдосконалення методу прогнозування надійності за рівнем тестового шуму.