Метод розподілу часу при відновленні радіоелектронних засобів з кратними дефектами - Sakovych, L. M.; Ryzhov, Y. V.; Soboliev, A. M. (Військово-технічний збірник, 2019)
У статті запропоновано метод перерозподілу часу між етапами повної дефектації та діагностуванням радіоелектронних засобів в умовах ремонтного органа. Метод дозволяє мінімізувати середній час відновлення при усуненні кратних дефектів, отриманих в результаті аварійних або бойових ушкоджень. Він полягає в комплексному розгляді складових процесу ремонту після попередньої дефектації на місці пошкодження і оцінки прогнозованої кратності дефектів. Зазначено, чим більше дефектів буде виявлено при повній дефектації, тим менше часу пошуку прихованих дефектів при діагностуванні: тобто в міру збільшення загальної кількості виявлених дефектів при повній дефектації час дефектації збільшується, а час діагностування зменшується. Розроблено блок-схему алгоритму вирішення зазначеного завдання, що відрізняється від відомих урахуванням ймовірності правильної постановки діагнозу та метрологічної надійності засобів вимірюваної техніки, яка використовується. Застосування методу в конкретних умовах дозволяє кількісно оцінити час реалізації кожного етапу відновлення і обґрунтовано рекомендувати перерозподіл зусиль для мінімізації середнього часу відновлення працездатності радіоелектронних засобів з кратними дефектами. Наведено приклад реалізації методу, де досліджено вплив керованих змінних на його ефективність. Використання отриманих результатів дозволяє підвищити пропускну здатність військових ремонтних органів при відновленні техніки із слабкими і середніми бойовими ушкодженнями, як в польових умовах, так і на пунктах технічного обслуговування і ремонту. Наукова новизна отриманих результатів полягає в обліку якості метрологічного забезпечення ремонту, чого не робилося в відомих методиках. Ефект від реалізації методу полягає в уточненні розрахункового значення мінімуму середнього часу відновлення радіоелектронних засобів з кратними дефектами, що дозволяє планувати пропускну здатність ремонтного органа. Запропонований метод доцільно реалізувати в програмному забезпеченні перспективних апаратних технічного забезпечення модульного типу.