Формалізація «еталонного» механіка-водія в системі оцінювання рівня базової підготовки з водіння бойових машин на тренажерах - Chornyі, M. V.; Kuprinenko, O. М.; Matuzko, B. P. (Військово-технічний збірник, 2019)
Розглянуто методичний підхід до формалізації дій механіка-водія бойової машини для формування системи оцінювання рівня базової підготовки з водіння з використанням тренажерів на основі математичної моделі людини-оператора теорії автоматичного керування. Проведено опис особливостей умов діяльності механіка-водія бойової машини та визначено структуру моделі. Проведено аналіз доробок у напрямку розробки моделі водія (механіка-водія) та здійснено вибір базової моделі для оцінювання водіння гусеничної та колісної бойової машини на основі імітаційного моделювання виконання тестового маневру.