Про шляхи підвищення захищеності спеціальних споруд від ударних дій - Андрухів , Андрій; Баранов, Андрій; Гузик , Надія; Сокіл , Богдан; Сокіл , Марія (Військово-технічний збірник, 2021)
Розроблено методику дослідження динамічних процесів елементів інженерних споруд спеціального призначення від вибухової дії снарядів. За фізичну модель елементів інженерних споруд вибрано пружно підкріплені балки із шарнірно закріпленими кінцями. Приймається, що пружні властивості останньої задовольняють нелінійному закону пружності. Побудовано математичну модель процесу серії ударних дій снарядів у різних точках елементу захисної споруди. Показано, що найбільш небезпечними випадками з огляду на захищеність споруди, є ті, коли ударна дія повторюється через однакові проміжки часу, до того ж точки ударів знаходяться ближче до середини захисного елементу.